13 Mart 2016 Pazar

MAVİ KUŞ

Son zamanlarda kitap almanın en önde gelen kıstaslarından biri  kitap kapağının tasarımı oldu. Dışı hoş, içi boş pek çok kitap da türedi tabi bu arada. Kapağa aldanıp kitap satın almak pek adetim olmasa da bu alışkanlığımı Mavi Kuş kitabını satın alırken bir kenara bıraktığımı söyleyebilirim. Aslında işin doğrusu şöyle, bu aralar takıntım Mustafa Kutlu kitapları, bilen arkadaşlarım vardır belki. Yazarın bir kaç kitabını aynı anda satın almıştım fuardan. Bu kitap da onlardan biri. Mustafa Kutlu kitapları ortalamasına göre biraz kalınca olsa da (210 sayfa) yazı puntosunun oldukça okunaklı olması ve neşeli kapak tasarımıyla, o kadar kitap içerisinde bana kendini aldırma isteği uyandırmıştı (kapağın tasarımı yazara ait, uygulama ise Ercan Patlak'ın).


Kısa bir sürede okunabilecek bu uzun hikaye, hayatın kendi rutininde devam ettiği bir kasabada başlayıp, bu kasabada yaşayanları dünyaya açılan bir kapı olarak adlandırabileceğimiz bir trene yetiştirmeye çalışan Mavi Kuş lakaplı bir minibüste geçen olayları konu ediniyor. Yol almaya mecali olmayan eski minibüsün birbirinden ilginç yolcu ve mürettebatı var: tarihi eser kaçakçılığı yapan turist bir çift, bu işlere karıştıklarından hiçbir haberi olmayan ve çifte rehberlik yapan arkeolog Gül, yurdun en ücra köşesinde dahi gönüllü olarak öğretmenlik yapmaya hevesli Murat öğretmen, ama yurdun en ücra köşelerinde bulunmaktan pek de hoşnut olmayan ve bu öğretmenin eşi olan Neşe, kafası hafiften güzel gezen ama iyi niyetli hükümet tabibi, içine kapanık kuyumcu, deli dolu minibüs şoförü Kenan, boyu büyümüş ama aklı büyümemiş muavin Seyfi, kimselerin pek de tınmadığı Beşir Ağa, jandarmaların nezaretinde yolculuğa çıkan tutuklu, hasta bir anne ve eşi, valiz içinde yolculuk yapan Erol... Hikayede pek çok karakter var. 

Doğrusunu söylemek gerekirse, kitabın son sayfalarına yaklaştığımda ters köşe olduğumu ve şaşırdığımı söylemeliyim:) Öyle bir sonu hiç beklemiyordum. Bu son hoşuma gitti mi? Evet. Ama bir yandan da konunun ucunun açıkta kaldığını, yada bilinçli olarak okuyucuya bırakıldığını hissettim. Okuması zevkli, hızlı ilerleyen bir kitap.

Yazar: Mustafa Kutlu
Yayın evi: Dergah Yayınları

12 yorum:

kitapgüneşim dedi ki...

Kapak tasarımı da ismi de çok güzel gözüküyor. bu yazarın hiç bir kitabını okumadım galiba ama en kısa zaman da okumak istiyorum teşekkürler :)

deeptone dedi ki...

okumadım ama aklımda bu yazar. mağdemsi bu hoşmuş olabiliiir :)

benimhayatimblogum dedi ki...

merak ettim... en son blogdan kafa dergi ters düz okudum bunu da merak ettm şimdi :D

Kağıt Salıncak dedi ki...

Yazarın Uzun Hikaye'sini okumuştum, o da güzeldi :))

birdunyafikir dedi ki...

Kitap Güneşim; kapak tasarımı gerçekten çok sevimli ve neşeli olmuş:)

deepcan; neden olmasın? ;)

deniz derin; ben de merak ediyorum aslında Ters Düz'ü:)

Kağıt Salıncak; hatta filmi de vardı o kitabın:)

anne güncesi dedi ki...

Tasarım çok sevimli. Ben ortaokuldayken mavi kuş diye bir dergi okurdum bir an onu anımsattı..

Açelya Damdelen dedi ki...

Kapak tasarımı çok güzelmiş :))

birdunyafikir dedi ki...

anne güncesi; çok güzel gerçekten kapak:) O dergiyi duymadım açıkçsı;)

Açelya Damdelen; bence de:)

Engin Ergin dedi ki...

Merhaba,

Kitaba ilgimi çektiniz, belki bir dahaki kitap alışverişimde bunu da eklerim listeye :)

Renkli günler!

birdunyafikir dedi ki...

Engin Ergin; merhaba. Neden olmasın? :)

ilhan dedi ki...

Kitap kapağına bakarak kitap alan tahminimizden çok insan varmış.D&R da bir tezgahtar söylemişti. Bense hiç kapağa bakmam bile. Ama Mavi Kuş'un kapağı gerçekten ilginçmiş.Konusu da öyle.Hele valiz içinde giden Erol'a bayıldım. :)

birdunyafikir dedi ki...

Ilhan Ucer; Erol tam bir maceraperest:)