17 Nisan 2021 Cumartesi

KEDİRGEN, HİÇ YEDİNİZ Mİ?

8 ayın ardından, merhaba. 😊

Pek de bilinmeyen kedirgen otundan ve yemeğinin nasıl hazırlandığından bahsetmek istiyorum.

                                                                                            Kedirgen otu

Kedirgen otu daha çok Aydın ve İzmir civarında bilinen, kuşkonmaza benzeyen bir ot.

Kuşkonmazın daha körpe hali diyebiliriz.

İçeriğinde bol miktarda folik asit barındıran, kansere karşı koruyucu etki gösteren, idrar söktürücü, lifli ve az kalorili bir ot çeşidi.

Yöreye bağlı olarak tilkişen, sarmaşık, bıcık otu gibi isimlerle de anılmaktaymış.

Toplaması zahmetli olduğundan sanırım, tezgahlarda pek sık rastlanmayan ama şahsına münhasır bir tada sahip, faydalı bir besin.

Biz de oldukça ender tüketebiliyoruz maalesef. Memlekete gidip gelen olursa yada erzak kolisi gönderen olursa, ancak o şekilde edinebiliyoruz. O da yalnızca ince bir bağ, şansımız varsa iki bağ...

Bu sebeple pişirirken ocağın başına geçip zahmete girdiğimize değsin ve en azından bir öğün tüketilebilecek bir yemek hazırlayabilmek için (😊) taze soğan (yoksa kuru soğan) ve pırasa ile zenginleştirerek kavurmasını yapıyoruz.

                                                                               Taze soğan pırasalar

Bizim yaptığımız kedirgen kavurmasının tarifi şöyle:

Malzemeler:

- Kedirgen otu
- Varsa taze soğan ve pırasa, yoksa kuru soğan
- Zeytinyağı
- Tuz

Hazırlanışı:

🌿 Kedirgenlerin taze sap kısımlarını ve çiçeklerini kullanıyoruz. Kalın ve sert olan sapları, kırarak ayırıyoruz. Güzelce yıkadıktan sonra, ince ince kıyıyoruz.

🌿 Varsa taze soğanın yeşil sap kısımlarını (yoksa kuru soğanı) ve pırasaları da yıkayıp, ince ince kıyıyoruz.

🌿 Geniş bir tava veya pilav tenceresine biraz çokça zeytinyağı ekleyip, soğan ve pırasalar ölünceye kadar pişiriyoruz. Daha sonra kedirgenleri ekliyoruz.

🌿 Bir miktar tuz ekledikten sonra tüm malzemeyi karıştırıp, kısık ateşte kendi suyu ile pişirmeye bırakıyoruz. (Pişerken dibi tutacak gibi olursa, çok az sıcak su eklenebilir.)

🌿 Arzu edilirse, iki veya 3 yumurta bir kapta çırpılır ve tencereye ilave edilerek karıştırıldıktan sonra biraz daha pişirip, altı kapatılır.

Kedirgen kavurması hazır.

Üzerine toz acı biber, yanına da yoğurt ile daha bir şahane olur.💃

                                                                                    Kedirgen kavurması



Hiç yorum yok: