11 Ağustos 2016 Perşembe

FAKİR KENE

Yazar: Birhan KESKİN
Yayınevi: Metis Yayınları

Fakir Kene bir şiir kitabı. Şiirle pek aram yoktur aslında ayıptır söylemesi... Lisede sayısal bölüm mezunu olduğum için de pek öyle ciddi ciddi edebiyat dersi gördüğüm söylenemez. Gerçi edebiyat dersiyle pek haşır neşir olmasam da edebiyatın pek çok farklı türünü (roman, hikaye, söyleşi, nehir söyleşi-evet böyle bir yazın türü var-,deneme) severek okuyorum. Ama nedendir bilmem, şiirle fazla aram yok.

Hani öğretirlerdi okulda şiir türlerini; lirik, didaktik, epik, pastoral, satirik,... Hangi türün hangi duygu türünü ele aldığı dahi yer etmemiş hafızamda (pastoral hariç). Durumum o derece vahim anlayacağınız. Şiir nedense sen gittin, ben öldüm bittim modunda şeyler barındırıyor bünyesinde sanki. Yada ben bu türe denk geldim daha çok?.. Şiir bana göre hayatın her alanıyla ilgili olmalı. Her şeyi dert edinmeli. Net olmalı, bir de kısası makbul sanki benim için. İşte şiirle aram bu kadar mesafeliyken, tümünü ezbere bildiğim hiç bir şiir olmadığını fark ettim şu an (İstiklal Marşımız hariç tabi). Gerçi şimdi kendime çok da haksızlık yapmayayım, hafızamda olan bir şiir -daha doğrusu şiirin çok kısa bir bölümü- var mesela:

Yaş otuz beş yolun yarısı eder
Dante gibi ortasındayız ömrün  (Cahit Sıtkı Tarancı)

Düşününce bir tane daha geldi aklıma;

Ne hasta bekler sabahı
Ne taze ölüyü mezar
Ne de şeytan, bir günahı
Benim seni beklediğim kadar (Necip Fazıl Kısakürek)

Kısa ve net. Böylesini seviyorum. Necip Fazıl'ın şiirlerini her ne kadar ezbere bilmesem de, gözüm değip de okuduğumda beğenmişimdir zaten. Ha bir de Mehmet Akif Ersoy'un şiirlerini severim. Zaten kitaplığımdaki tek şiir kitabı M. Akif'in Safahat kitabıydı. O kafiyeler, taşı gediğine koymalar... Harika... İsterdim ki ben de konuşmalarımı "ne demiş şair?" diye başlayan bir cümle ile süsleyip, güzel mısralarla muhabbetimi devam ettireyim. Ama gel gör ki olmadı mı olmuyor, elden ne gelir?


Dedim ya şiir kitabım pek yok diye, Fakir Kene de bu sebeple ayrı bir yere sahip kitaplığımda. Safahat ile birlikte para verip aldığım ikinci kitap olma sıfatını barındırıyor bünyesinde. Henüz şiir türünün üçüncü bir temsilcisi yok kitaplığımda belki ama bu bir başlangıç olabilir benim için... Fakir Kene'yi sadevederin blogunun sahibi deeptone'un bir yazısında denk geldikten sonra almıştım. Şiirlerin konusu farklıydı, bu sebeple okuyup şansımı bu alanda da denemek istedim.

Güncel konulara dair şiirleri var Birhan Keskin'in. Özgecan Aslan cinayetiyle ilgili bir şiiri var mesela. Ses çıkardığı için uyuyamadığı ve sinirlendiği hidrofor için şiir yazmış bir de. Bu durumu çok sevdim. İnsan neler neler hisseder, sinirleri nasıl bozulur da şiir yazar hale gelir hidrofora:). Daha ciddi konularla ilgili şiirler de var kitapta elbette. Kardeş Payı, Bırak Bırak ve Parmağımda Bir Mavi Yüzük de beğendiklerim arasında...

Benim gibi şiirle arası pek olmayanlar için iyi bir başlangıç olabilir Fakir Kene.

4 yorum:

deeptone dedi ki...

güldürdün vallaaaaa çokoş yazmışsın :)))

birdunyafikir dedi ki...

Hep gülersin hayatın boyunca umarım deep;)

Buzlukalem dedi ki...

Çok severim şiir okumayı. merak ettim ;)

İslamda.org dedi ki...

çok teşekkür ederim yazı için ayrıca sitemi ziyaret etmeyi unutmayın http://islamguzelahlaktir.blogspot.com/