14 Ağustos 2014 Perşembe

PESTO SOS YAPMA AMACIYLA YOLA ÇIKIP BAMBAŞKA BİR HEDEFE VARMAK

Kolay malzemelerle hazırlanacak güzel tarifler paylaşan özgenin oltası bloğundan görüp heveslenince, ben de pesto sos yapayım dedim.
Her ne kadar bu sosu önceden denemişliğim olmasa da, içeriğindeki malzemeleri kafa dengi bulunca "neden olmasın?" dedim.

Gerçi ben de Özge Hanım'ın tarifte izah ettiği mantıkla ilerleyerek, canımızın istediği malzemeyi kullanıp, biraz da farklı malzeme ekleyip ölçüleri de keyfimce belirleyince, hedef tamamen şaştı:)

Malzemeler şunlar:


Sarımsak
Tuz
Ceviz
Zeytin yağı
Sıcaktan kuruyup dökülmesin, ziyan olmasın mantığıyla dalından koparılan saksı fesleğeni

(görüldüğü üzere pesto sosun yapımında kullanılan çam fıstığı, parmesan peyniri gibi ana unsurlar bulunmayıp, 
ceviz gibi bir alternatif kullanılan bir tarif:)
Şahsına münhasır ve uydurmasyondan kaydırmasyon bir tarif:)

Tüm malzemeyi blendıra atıp karştırıncaya kadar pesto sosa "benzer" bir şey olacağına hala umudum vardı.


Ama karıştırma işi bitince sonuç bambaşka bir şey oldu:)
Bir kere elde ettiğim sonuç, akışkanımsı bir şey değildi (Bunun nedeni zeytinyağını az kullanmam muhtemelen, diğer sebebi de ceviz miktarının fazla olması. Bu, karışımı sıvı değil, katıya yakın bir forma çevirdi)
Ve sanırım sarımsak da biraz daha az olabilirdi. Ama sorun yok, biz ailecek sarımsağa bayılıyoruuuz:)


Sonuç akışkan değil katı-şkan bir yapıda olunca, peynirin üzerine sürmek de zor olmadı:)
Bence bu sosun adı pesto sos değil beyzo sos oldu:)
Sofradaki tüm bireylere yaptığım psikolojik baskıya ve defaatle "çok mu kötü, berbat mı olmuş" sorusunu yöneltmeme rağmen "yenmeyecek bir şey yapmışsın, bu ne arkadaş?" diyen biri çıkmadı:)
Ne olacak ki, zaten Edison da ampulü 200. denemesinde bulmamış mıydı ? (Niye 199 değil de 200 acaba? Yuvarlak hesap mantığı o zaman da varmış demek!)

12 yorum:

günlük yaşamım dedi ki...

beyzo sos nefis görünüyor :) elinize sağlık.. ha pesto ha beyzo zaten :)

oZGe dedi ki...

hahaa süper bişey olmuş bence, fesleğenli cevizli ezme denilebilir. Kızarmış ekmeğin üzerine sürüp yenilebilir :) Ya da minik kanepeler yapılabilir. Dediğin gibi sorun cevizin fazla gelmesi ve zeytinyağın az gelmesi olmuş. Tavsiyem önce fesleğeni biraz yağ ve 3-5 cevizle cekip sonra kıvamına göre ekleme yapman. Afiyet olsun.

beyza aydin baser dedi ki...

günlük yaşamım; değil mi yaa? Neredeyse aynılar zaten! :))

oZGe; bir sonraki denemede sonuca ulaşacağıma inanıyorum. Önümüzdeki maçlara bakacağız artık:)

Hazel Çelik dedi ki...

böylesi de güzel olmuş, şöyle güzelce kızarmış ekmeğe süreceksin hmmm miis :)

beyza aydin baser dedi ki...

Hazel; evet, bir de öyle denemeli:)
Yanlışlıkla falan oldu ama pek fena da olmadı sanırsam;)

deeptone dedi ki...

ay pesto sos ben hep yiyiom makarnayla salatayla yeniyo di mi yiyom ya evde yapılabileceğini hiç düşünmemiştim yaa ay bi de penne makarna canım çekti bak şimdii fesleğenli onu da tarif etsen yaa :)

Erdi dedi ki...

Bende böyle şeyleri pek beceremem :) Olayın içinde bayanlar olunca işin rengi değişiyor :))

beyza aydin baser dedi ki...

deep; hazır sos olarak hiç almadım inan. Penne de güzel bir şey yahu... Ama sadece Green Salad'da yiyorum, evde hiç yapmadım;)

Erdi; deneme yanılma dünyası:) İlk seferde tutmadı, nasip ikinciye inşallah:)

Gamze Esra Ersöz dedi ki...

Ellerine sağlık Beyza.Bence kızarmış ekmek üzerine sürülüp afiyetle tüketilir bişi olmuş.

beyza aydin baser dedi ki...

Gamze Hanım; teşekkür ederim. Pek çok şey tesadüfen keşfedilmemiş mi zaten? :)

Seyma Tanis dedi ki...

Pesto sosun kıvamı için daha çok yağ koyuyolardı.
Bence besto sos daha iyi olmuş :)
Ellerine sağlık :)

beyza aydin baser dedi ki...

Şeyma; acımı hafifletmek için söylemiyorsun bunları, değil mi? :)
Şaka bir yana, teşekkür ediyorum sana, sağol.