18 Eylül 2017 Pazartesi

BAMBAŞKA BİR ÇOCUK KÜTÜPHANESİ: NASREDDİN HOCA ÇOCUK KÜTÜPHANESİ

Bebeğimizin sosyalleşebilmesi, değişik insanlar ve ortamlar görüp, farklı deneyimler kazanabilmesi için çeşitli yerlere gidiyoruz. Bunlardan bir tanesi de çocuk kütüphaneleri. Daha önce Üsküdar Selimiye Çocuk Kütüphanesi ile ilgili yazmış ve sırada Bağcılar'da yer alan Nasreddin Hoca Çocuk Kütüphanesi'nin olduğunu söylemiştim. 10 gün kadar oldu sanırım, ziyaret etme şansımız oldu. Ben bu kütüphaneye bayıldım ve  yazmak istediğim çok fazla şey var:)

Öncelikle bu kütüphanede anaokulu öncesindeki yaş grubunda bulunan çocuklar için bir oyun alanı ve kitaplar bulunuyor. Bizim de bir çocuk kütüphanesinde aradığımız öncelikli özellik bu zaten. Bağcılar Kültür Merkezi'nin alt katında, 2 katlı bir yapıya sahip. Giriş kat küçük yaş gruplarına hitap ederken, üst kat daha büyük yaş gruplarına yönelik... Doğrusunu söylemek gerekirse; bizim odak noktamız giriş kat oldu. Paylaşmış olduğum tüm fotoğraflar da küçük yaş grubuna hitap eden bölüme ait. Üst katı da göz ucuyla gördüm aslında. Nizamı bir yapıya sahip. Ama benim açımdan asıl önemli olan ve bu kütüphaneyi diğer pek çok çocuk kütüphanesinden ayıran özellik; anaokulu öncesi yaş grubuna da hitap etmesi...

Nasreddin Hoca Çocuk Kütüphanesi; kütüphane binasında bir kitap okumak yada ödünç alıp kitabı eve götürmek dışında daha farklı aktiviteler de sunuyor çocuklara. Bir üst bölümde yazdığım gibi, küçük yaş grupları için özel bir oyun alanı var. Bu alanda rengarenk minderler, bir televizyon, çeşitli peluş oyuncaklar, bebekler, arabalar, bir oyun evi, sallanan at, vb. gibi oyuncaklar bulunuyor. Aslında bu alandaki oyuncak çeşitliliği artırılabilir; mesela ahşap oyuncaklar (yapbozlar, abaküs, eşleştirme oyunları,...) evcilik oyunlarını zenginleştirecek nitelikte oyuncaklar (tencere tabak, örtüler, vb.) parmak kuklalar,... gibi. Ama şu vaziyet dahi, sevindirici. ( Fotoğraflarda ziyaretçilerin yüzleri görünmediği için, yayınlamakta bir sakınca görmedim).







Bu alan ve minderler sanırım masal okuma saatlerinde de kullanılıyor (masal okuma saatleriyle ilgili daha detaylı olarak aşağıda yazacağım).

Oyun alanının hemen yan tarafında ebeveynler için ayrılan bir bekleme alanı var. Bu alanda dergiler yer alıyor.



Kütüphanede çocukların oyun hamuru ile oynama, resim boyama, satranç gibi faaliyetlerle ilgilenebilmeleri de çok güzel düşünülmüş detaylar. Kütüphaneye vardığımızda boyama yapan çocuklar vardı, yaz dönemi olması sebebiyle ben sakin olacağını düşünmüştüm ama çok da sakin olduğunu söyleyemem. Ziyaret saatimiz öğle yemeği saatlerine doğru uzadıkça, ortamdaki çocukların da sayısı azaldı:) İlk fotoğraf, boyama yapılan ve hamur oynanan alana ait. Çocukların boyamış olduğu resimler panoda sergileniyor. Çocuklar bu durumdan oldukça memnun oluyorlarmış kütüphane görevlisi hanımın belirttiğine göre...




Satranç, kütüphanenin iç kısmındaki masalı bölümde oynanabildiği gibi, kütüphane girişindeki alanda da oynanabiliyor.



Biraz da kitaplardan bahsetmeliyim. Değişik yaş gruplarına ve konu dağılımlarına göre kitaplar raflara dizilmiş durumda. Bebekler için olan kitaplar yıpranmaya daha elverişli olduğundan, kütüphane görevlisi Hikmet Bey'in odasında bulunan dolapta yer alıyor. İstenen kitabı alıp bebeğinizle okuyabilir yada inceleyebilirsiniz. Ama kütüphanede:) Bir önceki cümlede belirtmiş olduğum sebepten ötürü;) Daha önce eve ödünç olarak verilen kitapların akıbeti iç açıcı olmayınca, böyle bir yöntem uygulanmaya başlanmış. Hareketli kitaplar, tuşlarına basınca konuşan kitaplar ve üç boyutlu kitaplara rastlamak mümkün.





Bu bölümdeki kitapların güncel olduğunu söyleyebilirim. Mesela İş Bankası'nın çok harika bir serisi var; Hareketli Kitaplar isminde. Onların olduğunu duyunca çok mutlu oldum...

Daha büyük yaş grupları için olan kitaplar bölüm bölüm ayrılmış. Hikayeler, bilim kitapları, çocukların anlayabileceği seviyede temel ahlaki değerlerin yer aldığı kitaplar gruplarına göre tasniflenmiş.








Kütüphaneyi gözlemlerken, rafların bir kısmının boş olduğu dikkatimi çekmişti. Belki ödünç verilen kitap sayısı fazla olduğu için durum böyle, bilemiyorum. Hikmet Bey ile sohbet ederken sormayı unutmuşum. 






Kültür Merkezi Gibi Hizmet Veren Bir Kütüphane...

- Kütüphanede Masal Saati düzenleniyor. Hem bünyesinde görevli personeller hem de gönüllü olarak katılım sağlayan okuyucular tarafından. Çocukların katılım oranı da hiç fena değil, 70-80 kişiye ulaştıkları günler oluyormuş. Masal okuma saatleri salı ve perşembe günleri 13:30-14:30 saatleri arasında oluyor (kutupanne gönüllülerinin okuma saati düzenlediklerini görmüştüm)

- Kütüphanenin Bağcılar Kültür Merkezi'nin alt katında yer aldığını söylemiştim. Bu büyük bir avantaj. Çünkü İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Şehir Tiyatroları'nın çocuk oyunları bu kültür merkezinde de sahneleniyor. Kütüphanede biraz zaman geçirip, sonrasında bir oyun izlemek hiç de fena bir fikir değil bence;) Şehir Tiyatroları'nın sitesinden oyunları, gün ve saatlerini öğrenmek mümkün. Sanırım perdeler Ekim ayında açılıyor. Kültür Merkezi'nin kocaman bir alan içinde büyük bir park ve çocuk parklarını da bünyesinde barındırdığını eklemem gerekiyor;) Bir çocukla bu alanda şahane bir gün geçirilebilir...

- Geçtiğimiz eğitim döneminde, kütüphanede resim ve karikatür dersleri veriliyormuş. Bu eğitim döneminde de büyük ihtimalle devam edeceğini belirtti Hikmet Bey. Bu haber bence harika!


- Gündemde olan fakat henüz netleşmeyen bir durum da annelere yönelik programların düzenlenmesi yönünde imiş. Çocuk gelişimi gibi konular üzerine, konusunda uzman katılımcıların gönüllülük esası ile düzenlediği programlar... Daha önce bazı yazarlar da gönüllü olarak kütüphanede imza günü düzenlemişler (isim belirtmiş miydi Hikmet Bey, hatırlayamıyorum ne yazık ki).

- Ve bence çok ama çok güzel olan ve pek çok kişinin de farkında olmadığı bir imkan var ki; kütüphaneye gitmeden arşiv taraması yapılabilmesi... Bunun çok şahane bir hizmet olduğunu düşünüyorum. Bu adrese girdiğinizde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait tüm kütüphanelerde istediğiniz kaynağın var olup olmadığını görmeniz mümkün. Ödünç mü verildi, sadece kütüphanede mi incelenebiliyor, bu bilgileri görebiliyorsunuz (link ilerleyen dönemde değişir belki, "İBB Kütüphaneleri arşiv araştırma" olarak internette araştırdığınızda, ulaşabilirsiniz). Farklı bir kütüphanede olan kitabı talep edip getirtebilme imkanı da olsa tadından yenmezdi bu durum, ama o olay şu an yokmuş ne yazık ki... Hemen talep edelim Beyaz Masa'dan:))

- Yine şahane bulduğum bir uygulaması; satın alınmasını talep ettiğiniz kaynaklar (kitap, kutu oyunları gibi) 1-1.5 ay içerisinde kütüphane envanterine eklenebiliyor. Bunu oldukça önemsiyorum (konuyla ilgili olarak farklı bir yazıda daha detaylı yazmayı planlıyorum). Kamu kurumlarında normal koşullarda bir şeyin satın alınıp kullanılabilmesi oldukça uzun bir zaman alır. 1-1.5 aylık bir süre bu anlamda -ortalama sürelere göre- oldukça makul.

- Okulların açık olduğu dönemlerde kütüphane; hafta sonu da dahil olmak üzere 18:00'e kadar açık.

- Kütüphanenin Facebook'ta bir grubu var. Bu adresten takip edebilir, Türkçe yada İngilizce Masal Saatlerinden, düzenlenecek olan piknikten yada diğer faaliyetlerden haberdar olabilirsiniz.

Velhasılı kelam; ben bu kütüphaneyi gezmekten ve konuyla ilgili ayrıntıları paylaşmaktan çok mutluyum. Hikmet Bey'e bana ayırmış olduğu vakitten, hoş sohbetinden ve detaylı bilgilendirmelerinden ötürü minnettarım. Kütüphane görevlisi bir hanımla daha güzel sohbet ettik o gün ve fotoğraf çekimlerim esnasında bana eşlik etti, kendisine de çok teşekkür ederim. İsminin paylaşılmasını talep edip etmeyeceğini bilemediğimden, yazmamayı tercih ettim...

Umarım herkes kütüphaneleri önemser, çağın ihtiyaçlarına ayak uydurabilmeleri için talepkâr olur, bol bol okur ve okutur;)

Beni Instagram'da @birdunyafikir olarak takip edebilirsiniz...

Hiç yorum yok: