30 Temmuz 2015 Perşembe

KISA BİR İZNİK GEZİSİ

Bayramda memlekete gidip dönerken hep tabelasını gördüğümüz ama bir türlü uğramadığımız İznik'e bu bayram -kısa da olsa- uğrama şansımız oldu.

İznik'te ne vardır, nereler gezilir diye internetten araştırınca epeyce şey çıktı karşımıza.
Ama vaktimiz kısıtlı olduğu için şehir içinde şöyle bir turladık.

İznik'in hemen her noktasında tarihi bir yapıya rastlamak olası. Merkeze girişte ilk olarak surlar karşılıyor ziyaretçileri...

Biz ilk olarak Şeyh Kutbiddin Cami'ne uğradık. Minicik ve sevimli bir cami burası. Dış görünüşü süsten ve gösterişten uzak, kendi halinde. Sultan II. Beyazıt'ın vezirlerinden Çandarlı İbrahim Paşa tarafından yaptırılmış (fotoğrafta sol tarafta görünüyor).

Fotoğrafın sağ kısmındaki yapı Nilüfer Hatun İmareti. Nilüfer Hatun kim demek en doğal hakkınız elbette. Rahmetli, I. Murat'ın annesi oluyor. Bu imaret Nilüfer Hatun anısına yaptırılmış. Günümüzde Şehir Müzesi olarak kullanılıyor. Fakat biz uğradığımızda restorasyon olduğu için maalesef içini gezemedik. Ama bahçesinde bile pek çok tarihi eser vardı.


İznik'in doğasını çok beğendim. Kocaman ağaçlardan sarkan pespembe çiçeklerin ismi nedir bilemiyorum ama görüntüleri harikaydı. Çay bahçesi bir o kadar sıcak (hem hava durumu olarak, hem ortam olarak) ve bir o kadar da sakin görünüyordu.


İznik denince ilk akla gelen şey elbette çini. Ve doğal olarak İznik'te pek çok çini atölyesi var. Bir kısmını gezme fırsatımız oldu. Klasik anlamda çininin en çok kullanıldığı nesneler zannediyorum ki süs olsun diye duvara asılan yada camekanlı dolaplarda duran tabaklar. Ama gezdiğimiz atölyelerde çininin uygulandığı pek çok farklı obje gördüm. Saksılar, buzdolabı magnetleri, aynalar, duvar süsleri, kolyeler, küpeler, duvar panoları, fincanlar,... O gün hem havanın çok sıcak olması hem de benim pek konuşkan ve girişken bir ruh haline bir türlü bürünememem, hem alışveriş potansiyelimin sıfıra yakın olmasına hem de atölye sahiplerinden izin isteyerek o güzelim ürünleri fotoğraflama şansından uzak kalmama sebep oldu. Neden sonra aklıma geldi de eşe dosta ve kendimize bir kaç buzdolabı magneti almayı akıl edebildim Allah'tan:) Fotoğrafı camekanın dışından çektiğim için parlamış, gerçi bunu çekmiş olmama şükür! :) Çini ürünlerini atölyelerde görebileceğiniz gibi, eski bir iki handa da satış yapan yerlerde rastlamanız mümkün.


İznik'in çinisi meşhur olur da kapı numaraları plastik üzerine sıkıcı bir düz renkle mi yazılır? Elbette hayır! Kapı numaralarında bile bir estetik göze çarpıyor, bu güzel detay insanı mutlu ediyor.


Çivit mavisi diye bir renk vardır, bilir misiniz? Kerpiçten olduğunu tahmin ettiğim, nice yaşanmışlıklara ev sahipliği yapmış ama günümüzde boynu bükük kalmış bu ev bir zamanlar çivit mavisi rengindeymiş. Ne kadar da güzelmiştir kim bilir...


Türkiye'de sanırım bir çok yerde Ayasofya Camisi var. Bunlardan biri de İznik'te. Eskiden bir kiliseymiş, sonradan camiye çevrilmiş. Tarihçesi pek eskilere dayanıyordu, yanılmıyorsam Roma Dönemlerine. Pek çok kez tadilata uğramış ve asıl halinden farklılaşmış. Ama hala güzel bir yapı.


İlçe merkezinde biraz turladıktan sonra İznik Gölü çevresinde dolandık biraz. Burada pek çok balık restorantı var.  Ramazan olduğu için çoğu kapalıydık. Restorantlar tabi ki göl manzaralı...

İznik çok huzurlu ve güzel bir yermiş. Daha önce uğramadığım için üzüldüm açıkçası. Umarım tekrar ve daha uzun süreli ziyaret etme şansım olur. Velev ki gittik, nereleri gezelim diyenler için bu sayfa bir nebze yardımcı olabilir.



15 yorum:

Gamze Esra Ersöz dedi ki...

Merhabalar,
İznik'i 7-8 sene evvel ziyaret etmiş çok da beğenmiştim. Nilüfer Hatun müzesini kaçırdığın için üzülme.Çok çok küçük bir müze. Kazılarda çıkmış eski dönem eserler sergileniyor. İstanbul Arkeoloji müzesinin 30 da biri gibi düşünebilirsin..Yeşil Cami'yi gezmediniz mi?Orası önemli bir yapıydı.

Unknown dedi ki...

Bende izniğe gittiğide çok beğenmiştim.Çok güzel bir doğası varve çinileri

Syhn dedi ki...

babam bayılıyor çinilere.
gecen gun beni çini almak için gunibirlik gidip gelme konusunda ikna etmeye çalışıyordu.
şimdi duysa ki sen sadece magnet alıp dönmüşsün... :)))

camiye bayıldım söylemeden geçemiyeceğim.

Unknown dedi ki...

çok güsee bi yazı olmuş... fotoğrafım için telif talep ediyorum;)

Elift dedi ki...

Ah, benim de merak ettiğim yerlerdendir, çini alışverişi hem de..Harika, mutlaka uğramalı..

Unknown dedi ki...

Bir Bursa'lı olarak hala İznik'i görmediğimi üzülerek söylüyorum :( En kısa zamanda keşfedilecekler listesine eklendi Sevgili Beyza :)

twinpeakprimitives dedi ki...

Ne güzel fotograflar :)) Turkuaz kapıya ve İznik çinilerinin güzelleştirdiği mini mini saksılara bayıldım en çok. Caminin iç görseli de çok huzur verici ♥

Bu kısa gezi için teşekkürler Beyza Hanım :)

Sevgiler

birdunyafikir dedi ki...

Gamze; Yeşil Cami'yi gezmemiştik. İnternetten abktım da üzüldüm, çok güzelmiş:( Zaten nasıl gezdik hiç anlamadım o sıcakta, resmen beynimiz kaynadı:)

Hayat Paylaştıkça Güzel; hakikaten güzel yer. Sakin, huzurlu, oh mis! :)

Syhn; amcam haklı, çini güzel şey. Ve gitmek isteyen bir gönüllü bulmuşken fırsatı kaçırma bence. Ve sen benim gibi sadece saf saf bakıp öyle dönme:))

Ümit Başer; olmadı ama şu an;)

Elift; hayat gezince güzel Elif Hanım. İmkanınız olursa muhakkak uğrayın derim.

Özlem; o listeler öyle bir kabarıyor ki... Değil mi? :)

Nurdan Hanım; beğenmenize sevindim Nurdan Hanım:) Eski kapı fotoğrafı takıntısı var bende de ama bakalım sonu nereye varacak? :)

E dedi ki...

Çivit mavili evin çivit mavili kısımları nasıl da eski bir arkadaşla karşılaşmış gibi bir hisse neden oluyor...
Mutlu günler :)

birdunyafikir dedi ki...

Engin Ergin; tuhaf bir duygu oluştu benim içimde de nedense:) Hiç böyle bir evde oturmadım yada çevremde bulunmuyordu. Ama işte... Ne bileyim:)

deeptone dedi ki...

değişik bi yermiş yaaa :)

MERVE dedi ki...

memleketimin her şeyi ayrı gezilesi görülesi, ben de gitmedim iznik'e kısmet olursa bir gün gideriz inşallah :)

birdunyafikir dedi ki...

deeptone; tatlı ve şirin ve güzel ve... :)) Hoş işte:)

Merve Sevim; katılıyorum. Güzel memleket;) Umarım gitme fırsatınız olur;)

missevim dedi ki...

gerçekten çok güzelmiş her yeri gidip görülesi yerlerden olmalı

bloğunuzu takibe aldım ilginizi çekerse bende beklerim bloğuma :)

http://misevimm.blogspot.com.tr/

birdunyafikir dedi ki...

Meltem Zengin Ölmez; samimi ve güzel bir yer İznik, fırsatınız olur da uğrarsanız bence hoş olur.
Bu arada hoş geldiniz;)