1 Mart 2016 Salı

KİŞİSEL BLOG YAZARLARI NE DÜŞÜNÜYOR?

Blog yazmaya başlama durumu sanırım herkeste farklı gerekçelere dayanıyordur. Ama uzun ama kısa zaman geçse de yola çıktığımız ilk gün ile bugün arasında sanırım düşünsel ve yazınsal olarak bazı farklar ortaya çıkıyor. Benim için öyle en azından...  1 delinin günlükleri blogunun sahibi Ayhan arkadaşımızın başlattığı Kişisel Blog Yazarları Ne Düşünüyor? isimli mim, blog yazma sürecimde tecrübe ettiğim bazı durumları gözden geçirme konusunda hoşuma gitti açıkçası. Mim 8 sorudan oluşuyor. Okumak isterseniz buyurun yazının devamına...

1. Yakın Çevrenizdeki İnsanlara Blogunuzdan Bahsediyor Musunuz?

Yazmaya başladığım ilk dönemlerde bahsetmemiştim. Fakat blogumdaki içerik arttıkça; düşüncelerine değer verdiğim, okumayı ve incelemeyi seven bir kaç arkadaşıma ve tanıdığıma blogumdan bahsettim. Ve sanırım bu mimi okuduğum günle aynı güne denk gelmesi güzel bir tesadüf oldu, blogumdan haberdar olan ve çok sevdiğim bir tanıdığım, yayında olan sitelerinde benim de yazı yazmamı teklif etti. Tabi bu durum beni oldukça mutlu etti (Sitenin mevcut içeriği benim yazdığım konulardan biraz uzak ama sanırım içeriklerini genişletmeyi düşünüyorlar. Nasip kısmet diyelim;) 

2. Neden Blog Yazıyorsunuz?

Öncelikle yazmayı sevdiğim için. Blog yazdığım yaklaşık 4 yıllık süreçte pek çok konu hakkında yayın yaptım. Okuduğum kitaplar, gezdiğim yerler, bazen duygu dünyamı etkileyen bir şarkı, bazen yaptığım bir yemek yada işlediğim bir etamin... Hepsi emek verdiğim ve bir şeyler hissettiğim durumlar sonucunda ortaya çıktı ve yaşamımda -yazdıklarımı hiç kimse okumasa dahi- benim için yazılı birer iz.

3. İlk Yazınız İle En Son Yazdığınız Yazı Arasında Ne Gibi Farklar Var?

Yazmaya üniversite yıllarında başladım aslında. Ve o dönem daha çok durum tespitleri üzerine yazıyordum. Üslubum biraz daha ironi içeriyordu. O yazılarımdan birkaçını farklı bir blogda paylaşmıştım (paylaşımları da bir gece içinde yapmıştım:) fakat sonrasında o blogu bıraktım ve paylaşımlarımı bu bloga ekledim. Blogdaki ilk yazım bir hikaye. Edremit Belediyesi'nin düzenlediği Sebahattin Ali Öykü Yarışması'na göndermiştim ama bir sonuç elde edemedim;) Sonrasında hikayemi bir dergiye gönderdim ve yayınlandı. İki Yandaki Boşluk isimli, takıntılı bir insanı konu edindiğim hikayemi okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Bu mimi saymazsak son yazım bir kitap eleştirisi olan Hüzün ve Tesadüf. İlk yazım biraz uzunca, son yazım ise kısa. İlk yazımda bir hedefim vardı, son yazım ise sadece canım istediği için yazdığım bir yazı. İlk yazım düşünce dünyama aitti, son yazım ise hissettiklerime dair.

4. Blog Yazmak Normal Yaşantınıza Neler Kattı?

Çok şey kattığını söyleyebilirim. İlk başlarda sadece yazıyordum. Sonrasında yazdıklarımı görsellerle desteklemeye başladım. Desteklediğim görsellerin kendime ait olması isteği ortaya çıktı zamanla ve daha iyi fotoğraf çekmek için -eşim sağ olsun- profesyonel bir fotoğraf makinem oldu, fotoğraf kursuna gitmeye başladım (gerçi bebek sebebi ile yarım kaldı ama...). Çevremi daha dikkatli izler oldum.

Bunun yanı sıra çalıştığım Müdürlük için bir internet sitesi açtık ve içeriklerini ilk etapta ben hazırladım (teknik konular hakkında destek aldım elbette). Kısa bir süre devam etti ama bir hobi sitesi için içerik hazırladım. Her biri çok değerli ve önemli kazanımlar benim için.


5. Yakın Arkadaşlarınıza Blog Yazmalarını Önerir Misiniz?

Yazmaya merakı olan ve okuyan bir insan, bir şekilde blog aleminden haberdar olur diye düşünüyorum. Benim önerime ihtiyacı olacağını çok sanmıyorum açıkçası...

6. Hangi Kaynaklardan İlham Alıyorsunuz?

Beyinsel fonksiyonlarımdan:) Görüyorum, duyuyorum, düşünüyorum, hissediyorum, yapıyorum ve yazıyorum. Çevremdeki her şey beni tetikleyebilir.

7. Diğer Blog Sahipleri İle İyi İletişim Kuruyor Musunuz?

Yüz yüze görüştüğüm bir blog yazarı yok açıkçası (hazioz blogunun sahibi Hazel hariç, üniversitede benden bir dönem alttaydı).  Facebook'ta eklediğim bir kaç blog yazarı arkadaşım var (hazioz ve yaşam izi). Bazı konularla ilgili mail yoluyla görüştüğüm, tecrübelerinden faydalandığım blog yazarları da oldu zaman içerisinde. nurdanishere bunların başında geliyor.


8. Rahatsız Olduğunuz Konular Var Mı?

Olmaz mı? :) Yazımı okuduğunu hiç sanmadığım ama sırf yorum yazmak için yazan ve "blogunu takibe aldım canım, bana da beklerim" tarzındaki yorumlardan hiç hoşlanmıyorum.

Vakti zamanında çok güzel içerikler hazırlayıp geniş bir takipçi kitlesine ulaşan bazı blog yazarlarının vakti zamanı gelince sadece sponsor destekli yayınlar yapması, yorumlara asla cevap yazmaya tenezzül etmemeleri ise pek de hazzetmediğim konular. Onca yorumun içinden sadece bir kaçına canımlı cicimli yorum yapan ve diğer yorumları görmezden gelen blogları da pek anlayamıyorum açıkçası.

Benim düşüncelerim bu yönde. Konuyla ilgili fikirlerini paylaşmak isteyen arkadaşlarım da bu güzel mimi yanıtlayabilirler.

* Görseller alıntıdır.

11 yorum:

kahvetelvesi dedi ki...

8. soruya verdiğiniz cevaba , kelimesi kelimesine katılıyorum :)

Gamze Esra Ersöz dedi ki...

Beyzacım hzetmediğimiz şeyler sanırım aynı.Yapılan yoruma cevap verilmemesi, laf olsun diye yorum bırakılması, sürekli reklam yayınlayan bloglar can sıkıcı olabiliyor. Fırsat bulursam bu mimi ben de yapmak istiyorum :)

Unknown dedi ki...

hazzetmediğimiz şeyler aynıymış

eskaymak dedi ki...

8. Soruya ben cevap verecek olsam aynısını derdim galiba. Bir de blogun kişisel düşüncelerin paylaşıldığı bir yer olduğunu fark edemeyenler var.

Cicideko dedi ki...

Soruları ve cevapları okurken ben de kendime sordum. Bloğumu akrabalarım hiç takip etmez, ben de bloğumundan çok bahsetmem. İşsiz kaldığım zamanlarda ve hemen arkasından kızıma doğum yaptıktan sonra yalnızlık ve boşluk sebebi ile yazmaya başlamıştım."Kimse okumasa yazılı birer iz demişsiniz. " çok hoşuma gitti. Kendimiz için yazıyoruz öncelikle sanırım. Ben kendi hayatımdan, duygularımdan çok fazla bahsedemesem de yine de birkaç cümle de olsa yazmak güzel birşey. Bazen insan yanındakiler ile paylaşamadıklarını yada anlaşılamadığı konulardaki yalnızlığını blog ile gideriyor sanki. :))

anne güncesi dedi ki...

Bu mimi benn de yaptım aslında blog yazarlar için rehber niteliğinde bir mim. Bir de blohgrrları daha iyi tanıyoruz senn ki bu mimle

deeptone dedi ki...

içeriğini genişletcek siteye yazınca söle de okuyalım :) (bloguma da beklerim ha ha haaa :)

Gökhan TEKİN dedi ki...

Bu mimi bende yaptım. Bu tür mimler sayesinde blog yazarı arkadaşları daha iyi tanıma fırsatı buluyoruz
8. soruda bende sizin gibi düşünüyorum yazmıştım zaten bende mim'de bir de direk bloğunun linkini bırakanlar var hiç sevmiyorum o tür yorumları yayınlamıyorum da zaten.

Unknown dedi ki...

Blogun ne katabileceğini öğrenmiş oldum :P

birdunyafikir dedi ki...

Yorum yazan herkese teşekkür ederim. Gördüğüm kadarıyla 8. soruya verdiğim cevap konusunda genel anlamda hemfikiriz:))

Unknown dedi ki...

İlham kaynağı? Beyinsel fonksiyonlar:) Süper cevap, bayıldım. Benim de bu mim konusuyla yazdığım yazı var. serdaryaziyor.com'u ziyaret edip okursanız çok sevinirim. Kalın sağlıcakla...