19 Aralık 2014 Cuma

GÖRME ENGELLİ KARDEŞLERİMİZ İÇİN KİTAP SESLENDİRMEYE NE DERSİNİZ?

Bilemiyorum sizlerde olur mu, bazen -Allah göstermesin- herhangi bir duyu organımı kaybetsem neler hissederim, onu düşünürüm.

Duymasam mesela... Karşımdaki insanın "günaydın" dediğini nasıl anlarım?
Gülümsemesinden mi?
Yoksa dudaklarını okuyarak mı?
Ve bunu deneyimlemeye çalışırım bazen.
Televizyonun sesini tamamen kapatıp, söylenenleri anlamaya çabalarım.
Başlangıçta pek anlayamam, bazı kelimeleri seçebilirim ancak. Yada vücut ve yüz hareketlerinden haleti ruhiyelerini çözümlemeye çalışırım: neşeli, kızgın, meraklı gibi...
Tümünü anlamak elbette zordur, çaba sarf etmek, belki de eğitim almak gerekir.


Bazen göremediğimi hayal ederim.
Gözlerimi kapar, el yordamıyla neyin ne olduğunu bulmaya çalışırım.
Bunu öğrenciyken yapmaya alıştım aslında.
O dönemler walkmanler modaydı, bilirsiniz.
Kocaman tuşları yoktu ama benimkinin, dönemine göre fena olmayan bir modeldi, üzerinde 5-6 tane küçük, yuvarlak tuş vardı ve en üstünde de koyu gri renkli bir kılıfı bulunuyordu.
Geceleri çoğu kez yatağın içinde ya radyo yada kaset dinlerdim.
Tabi zaman zaman frenkans değiştirmek yada kasetin diğer yüzünü çevirmek isterdim, bunun için de tuşların yerini bilmek gerekirdi.
Zifiri karanlık odada bunu ancak el yordamıyla yapma şansım vardı.
Artık görmeden hangi tuşun ne işe yarayacağını dokunarak biliyor ve işimi rahatça hallediyordum.
Sonra görmeden, elle dokunarak bulma yöntemini cep telefonumun pin kodunu girmek için uyguladım zaman zaman.
Tabi o zaman telefonum tuşluydu, dokunmaktik değildi (sonuçta pin'i tutturmak için 3 kez deneme şansım var;)
Şu an -sonsuz şükürler olsun- tüm uzuvlarımı kullanabiliyorum.
Görüyorum, duyuyorum, yürüyorum, hissediyorum.
Ama bunları yapamayan kardeşlerimiz var.
Elbette hepimiz sahip olduklarımız için şükrediyoruzdur zaman zaman.
Ama ben sadece "şükürler olsun" deyip bir kenarda durmanın yeterli olmadığını hissediyorum.
Nasıl ki dinimizde ve kültürümüzde sahip olduğumuz imkanları (zekat vermek yada paylaşmak gibi) seçeneklerle diğer kardeşlerimizle bölüşüyorsak, bence uzuvlarımızın da zekatını, bize sunduğu imkanlarla birlikte, ihtiyacı olan kardeşlerimizle paylaşmalıyız.
Ben "uzuvlarımızın zekatı" olarak adlandırıyorum, dilerseniz "sosyal sorumluluk" diyin yahut da farklı bir şekilde tanımlayın, hiç problem değil.
Amaç ve araç aynı, sadece isimlendirme farklı.

2-2.5 sene kadar evvel yukarıda anlattığım hususları düşünürken, bir gün Eyüp'te Haliç kenarından geçerken İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait Görme Engelliler Kütüphanesi'nin binasını gördüm. Hemen internetten araştırdım, telefon ile görüştüm. Gönüllü olarak kitap seslendirebileceğimi öğrendim ve çok mutlu oldum.

Bir gün iş çıkışı iş arkadaşımla (ki sonradan eşim olmuştur kendileri;) bu kütüphaneye gidip yetkililerle görüştük.
Bizi karşılayan bey de (ismini maalesef anımsayamıyorum) kısmen görme engelliydi. Bizi güzel bir şekilde karşıladı. Kütüphaneyi kullanan kardeşlerimiz tarafından sesli kitap haline getirilmesi istenen kitapların olduğu bir kitaplığa götürdü bizi ve istediğimizi seçebileceğimizi söyledi. Kitaplıkta konu anlatımlı ders kitapları, hikaye ve romanlar, şiir ve test kitapları vardı. Başlangıç için kısa bir şey seçmek daha iyiymiş. Çünkü bazı okuyucular yarıda bırakmak durumunda kalıyormuş. Yarıda kalan bir kitabın başka bir gönüllü tarafından seslendirilmesi, dinleyici kardeşimiz için adapte sorununa yol açabiliyormuş, çünkü alıştığı bir tonlama ve ses karakteri oluyor neticede... Biz de bu uyarıları dikkate alıp kitaplarımızı seçtik.
Okuma ve kayıt işlemini kendimiz yapıyorduk. Sese karşı yalıtılmış küçük bölmelerin bulunduğu bir alanda kulaklıkları takıp, kitaba dair tüm bilgileri (yazar, yayın evi, yıl, bölüm ismi,bölüm sonu, vb.) seslendirerek kaydediyorduk.
İçimde hala kanayan bir yaradır, istemeden de olsa kitaplarımızı yarım bırakmak durumunda kaldık maalesef (İş yerinden geç çıkmak durumunda kalmamız, işlerin aşırı yoğun olması, bu arada evlilik hazırlıklarına başlamak gibi).
Ama ahdım var, nasip olursa en azından tek bir kitap olsa dahi seslendirmeyi tamamlayacağım.


Başladığım içi yarım bırakmayı sevmem. Araştırıp karıştırdım ve İstanbul genelinde görme engelli kardeşlerimiz için kitap seslendirebileceğimiz adresleri ve iletişim bilgilerini -bulabildiğim kadarı ile- toparladım.
Şayet benim yazmadığım fakat sizlerin bildiği farklı yerler varsa muhakkak belirtin lütfen, bir teşekkür eşliğinde hemen aşağıya eklerim.


http://www.altinoktaistanbul.org/tr/
Adres: İzzet Paşa Mah. Vefa Poyraz Cad. No: 6 Şişli
Tel: 0212 291 91 71 (Dahili: 111, 116, 117)

Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM)
Adres: Kuzey Kampüs Kuzey Park Binası Kat: 1 34342 Bebek
Tel: 0212 359 76 59/0212 359 75 38

İstanbul Üniversitesi Engelsiz Bilgi Merkezi:
Adres: İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 34452 Beyazıt
Tel: 0212 455 57 83
iuengelsiz@gmail.com adresinden ivedi dönüş alınabiliyor.

İstanbul Üniversites'nin hizmeti bilgisi, "Yorumlar" kısımında Adsız olarak ismi geçen bir arkadaşımızın paylaşımıdır.  Desteği için teşekkür ederim.

İstanbul Beyazıt Devlet Kütüphanesi Görme Engelliler Bölümü
(Sitede bilgi yok ama telefon ile bilgi vereceklerdir)
Adres: Tuğran Emeksiz Sok. No: 2/4 Beyazıt
Tel: 0212 522 31 67

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphanesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü Sesli Kütüphanesi
Adres: Sultan Reşat Cad. Boyacı Sok. No: 6 Eyüp (Eyüp İskelesi karşısında, teleferiğe çok yakın)
Tel: 0212 417 25 46

Kadıköy Belediyesi Görme Engelliler Sesli Kütüphanesi
Adres: Koşuyolu Cad. Mahmut Yesari Sok. No: 84 Koşuyolu/Kadıköy
Tel: 0216 348 42 54

Yazdıklarından hisli ve samimi biri olduğu kanaatinde sahip olduğum sevgili MİNEL SE'nin yorumunu eklemek istiyorum. Çok yerinde bir talebi var.
"... Uzun zamandır yapmak istediğim bir şey bu benim. Ama sadece avrupa yakasında bir yerde yapılıyor biliyordum. Hemen aradım Kadıköy telefonunu. Telefona çıkan kişi hafta içi saat 9 ile 4 arası seslendirme yapılabildiğini söyledi. Şimdilik hafta sonu yok ama talep artarsa 2015 te açılabilir müjdesi verdi. Buradan gönüllü olarak seslendirme yapmak isteyenlere çağrı yapmak istiyorum ben de. Lütfen hafta sonu seslendirme yapabilmek için müracatta bulunmaktan çekinmeyin. Bu sayede hafta sonu seslendirme yapma imkanı bulacağım ben de..."



Hayat, insanlar uyum içinde olunca güzel.
Sosyal projelerde yer almak hem bizleri daha mutlu kılıyor hem de bir takım ihtiyaçların giderilmesine vesile oluyor.
Destekçi olabilmek temennisi ile...

26 yorum:

pilozof dedi ki...

Ben okulda bununla ilgili bir etkinliğe katıldım fakat anlattığınız kadar profesyonel bir seslendirme değil tabii ki kayıt cihazında evde yapacağız. Çok yararlı ve insanı iyi hissettirecek bir etkinlik bence. Yazın için teşekkürler :)

İlk İnsan dedi ki...

Çok beğendim bende yaşadığım bölgede böyle imkanlar var mı diye araştırmaya koyuluyorum. Böyle güzel bir konudan haberdar ettiğiniz için teşekkürler.

kreatif dedi ki...

çok güzel bir konuya değinmişsin tebrik ederim.

resim defterimm dedi ki...

Harika bir post olmuş... Teşekkür ederiz bu anlamlı ve faydalı paylaşım için

Minelse dedi ki...

Bi dünya fikir sana nasıl ama nasıl teşekkür edeceğimi bilmiyorum şu anda. Bloğunda yazdığın bu son yazı beni nasıl mutlu etti bilemezsin. Uzun zamandır yapmak istediğim bir şey bu benim. Ama sadece avrupa yakasında bir yerde yapılıyor biliyordum. Hemen aradım Kadıköy telefonunu. Telefona çıkan kişi hafta içi saat 9 ile 4 arası seslendirme yapılabildiğini söyledi. Şimdilik hafta sonu yok ama talep artarsa 2015 te açılabilir müjdesi verdi. Buradan gönüllü olarak seslendirme yapmak isteyenlere çağrı yapmak istiyorum ben de. Lütfen hafta sonu seslendirme yapabilmek için müracatta bulunmaktan çekinmeyin. Bu sayede hafta sonu seslendirme yapma imkanı bulacağım ben de. Yeni yıl dileğimi şimdiden diliyorum. Tekrar teşekkürler sevgiler...

Dilek Eren dedi ki...

Haziran'da Gayrettepe Metrosu'nda gerçekleşen Karanlıkta Diyalog'a gitmiştim ve çok etkilenmiştim. Sanırım hala devam ediyor. Gitmeyenlere şiddetle tavsiye ederim. Hatta şu yazıyı yazmıştım: http://dilekerenn.blogspot.com.tr/2014/06/karanlkta-diyalog.html İşte o zamanlar Boğaziçi Üniversitesi'ne bu kardeşlerimiz için kitap okuma kaydı yapıp göndermeyi düşünmüştüm ama eyleme geçirememiştim. Senin verdiğin bilgiler çok yararlı bu kadar seçenek olduğunu bilmiyordum.

Bahceperim dedi ki...

Anlamlı bir projede bulunmanız çok güzel.

birdunyafikir dedi ki...

Zeynep Yılmaz; teknoloji ilerledikçe koşullar değişiyor tabi. İlginiz için ben teşekkür ederim.

İlk İnsan; ben teşekkür ederim. Her ilde böyle bir uygulama var mıdır, bilemiyorum. İzmir'de de olduğunu okumuştum.

Kreatif Başkan; sağ olasın;)

resim defterimm; ben teşekkür ederim. İlgi gösteren arkadaşlarımızın olması beni çoook mutlu etti...


MİNEL SE; güzel ve içten yorumunuz için ben de çok teşekkür ederim. Güzel şeylere vesile olabilmek harika bir şey. Yazıya ekleyeceğim talebi;)

Dilek Eren; o sergiyi duydum, evet. Gidebilmeyi canı gönülden istiyorum. Yazınıza da hemen bakıyorum. İlginiz için teşekkürler...

bahçe perim; artarak çoğalmasını diliyorum:)

Unknown dedi ki...

Çok güzel bir uygulama olur,
imrendim diyebilirim.
Yardımcı olmak kesinlikle isterim.
Ama izmitte bunu yapabilir miyiz sanırım araştırmam gerekecek.
Belki kendimi iyi hissettirir işe yarar bile hissedebilirim.
Ellerine, ağzına sağlık :)

ilimilmek dedi ki...

Üniversite yıllarımda Beyazıt Kütüphanesi'nde kitap okuma fırsatım olmuştu. O zaman (90 ların sonu) sesli kitap kaydı için tek yerdi sanırım. Sadece tek bir kabini vardı sesten izole edilmiş. O kabin dolu olunca şimdilerde hayli iptidai denebilecek bir ses kayıt cihazıyla boş odada kayıt yapardınız duvarda yankılanan ses eşliğinde. Çok severek vakit ayırmıştım, çoğu üniversite öğrencilerine ait okunsun diye bırakılmış ve sıra bekleyen öyle çok kitap vardı ki, sınavlara çalışırken en ufak bir ders notunun bile ne kadar kıymetli olduğu düşünülürse sıra bekleyen o kitapların okunmasının ne kadar önemli olduğu anlaşılabilir.
Böyle bir konuya değinmiş olmanız benim için çok kıymetli umarım daha çok kişinin dikkatini çeker.

deeptone dedi ki...

baksana amaaa, kumanda paneline giriyon yaaa, solda var yukardan aşağıya, ön izleme, kayıtlar, yorumlar, diye gidiyo, sona da istatistikler var ya, ona tıklayınca, şimdi/gün/hafta/ay, tümü geliyo ya istatistikler işte orası yani. tümünü tıklıyon, sona işte yine soldaki istatistikler'e geliyon. onun altında ön izleme kayıtlar trafik kaynakları kitle, onlara tıklayıp bloguna en çok trafik nerden geliyo bakıyon. kangi yazı ne kadar okundu o gün filan, nerden geldiler, çok eğlenceli kiii :)

birdunyafikir dedi ki...

Muptezel; yorumun beni çok mutlu etti.
İzmit'te de vardır umarım.
İnsan kendini iyi hissediyor böyle projelerde yer alınca. İzmit'te de varsa, bana da bildirirsen memnun olurum;)

ilim ilmek; o kadar haklısınız ki... Ders notları, test kitapları, neler neler var okunmayı bekleyen. İnşallah farkındalığımız daha da artar. Belki böyle hizmetler çok fazla bilinmediği için kısıtlı bir destek veriliyor.

deep; hıııı o mesele mi buuuuuuu? :)) İstatistiklere göz atıyorum da en çok ziyaret eden blogları kaçırmışım sanırsam:))

deeptone dedi ki...

aaaa bu çok önemli bişi yaaaa. duyurayım mı yaaa :)

birdunyafikir dedi ki...

deepciğim; çok iyi olur ya. Senin çevren geniş, hayır hasenat yapmış olursun inan:)

Adsız dedi ki...

İstanbul Üni için buraya mail atabilirsiniz. En kısa zamanda dönüyorlar.
iuengelsiz@gmail.com

Özgüleyşa dedi ki...

mehabaa çok güzel biir etkinlik duyarlılığınız için teşekkür ediyoruum. İnşallah hepmiz güzel bir şeyler yapabiliriz :)

deeptone dedi ki...

bak koydum bilokuma hasenat yaptııım :)

Persephone dedi ki...

Çok güzel bir uygulama bizleri de bilgilendirdiğin için teşekkürler Beyza, eline sağlık... Deep'e de duyuru için ayrıca teşekkürler... Ben de yardımcı olmak isterim, haftasonu için baskı oluşturabilirsek şahane olur... Sevgiler...

Mert dedi ki...

Çok iyi bir şey, örnek almak gerekir.

Unknown dedi ki...

Merhabalar. Sade ve Derin de gorunce merak edip geldim :) cok guzel bi cagri yapmissiniz, Istanbul da olsaydim mutlaka destek olmak isterdim... Umarim cok kisiye ulasir, destegi arttirabilirsiniz.

Unknown dedi ki...

deep'de okudum hemen geldim,sen de şahanesin deep'de.
en kısa zamanda yani ocak ayında kendime faaliyet yazdım,gideceğim:)
Allah senden razı olsun,yaptığın güzel şeyi bende yapabilirim umarum,
takipteyim seni:)
sevgiler,mutlu yıllar

birdunyafikir dedi ki...

Adsız; hemen ekliyorum mail adresini yazıya. Katkınız için çok teşekkürler.
Bir noktayı sormak istiyorum; dönüş yapıyorlar derken, kayıt için rezervasyon falan mı yapıyorlar?

Bir Alık Balık; duyarlılığınız için mutluluk duydum, sağ olun.

deepciğim; sen güzel bir insansın;) Sayende çok daha fazla kişiye ulaşma imkanı oldu bu bilginin:)

Persephone; deep yardımsever bir arkadaşımız, ilginiz için ben de teşekkür ederim. Sanırım Kadıköy Belediyesini kasdettiniz;)

Kafa Dergi; aynen;)

Renklii Mutfak; hoş geldiniz:) Belki sizin şehrinizde de vardır böyle bir hizmet;) Umarım sayı olarak artış gösterir gönüllü okuyucular...

Havva Peynirci; desteğiniz için çok teşekkürler. Hayıra ve güzel bir şeye vesile olabilmek güzel bir duygu;) Hoş geldiniz...












İstanbul Kazan Ben Kepçe dedi ki...

Çok yararlı bir blog yazısı olmuş canım. Ellerine sağlık..

birdunyafikir dedi ki...

Büşra Kahveci; ilgin için ben teşekkür ederim;)

Gökhan TEKİN dedi ki...

Böyle faydalı bir projede bulunmanız çok güzel , teşekkür ederim bizlere de duyurduğunuz için

birdunyafikir dedi ki...

Gökhan TEKİN; ilgi duyan arkadaşlarımızın olması da beni çok mutlu ediyor. Ben de teşekkür ederim:)