6 Kasım 2014 Perşembe

OBURİKS MANZARALAR

Yazmayı planladığım pek çok konu aklımda uçuşup dururken, enerjimi ve kafamı toparlayıp bir şeyler çıkarmak biraz zoruma gidiyor bu günlerde nedense.
Ama yasamizi blogunun sahibi Gamze Hanım, beni bu onulmaz dertten bir nebze kurtaracak olan iştah açıcı mimi bana pasladı ve sahalara yumuşak bir dönüş yapmama vesile oldu, teşekkürler kendisine.

Bir yerlere gezmeye gidince "yediğin içtiğin senin olsun, neler gördün?" diye sorarlar ya, bu sefer konumuz yemeler içmeler. :)

En sevdiğiniz yemek?

Çok sulu olmayan, orta kararda sarımsaklı yoğurtla lezzetlendirilip, üzerine salça ve nane ilave edilen mantıyı günün her saati yiyebilirim. 

En sevdiğiniz tatlı?

İsmini genellikle karıştırıp "çeyiz bohçası" dediğim, ama doğrusu "gelin bohçası" olan tatlı. Karaköy Gülluoğlu'ndaki favorimdir. İncecik açılan hamurun içine Antep fıstığı ve kaymak ilave edilip şerbetlenerek yapılıyor.

Bir de yeni keşfim trileçe. Balkan ülkelerinde yaygın olan sütlü-kekli bir tatlı (bu yazımda bahsetmiştim).

Siz çocukken anneniz?

Tereyağı, badem, ceviz, bal, fındık gibi şu an hepsini hatırlayamadığım bir sürü kalorili malzemeyi birleştirip bulamaç haline getiriyor, bununla da yetinmeyip sabah bir dilim ekmek üstüne bu bulamacı sürüp yememi sağlamak için elinden geleni önüne, ardına ve dahi yanına koymuyor, bizzat üzerimde deniyordu:)



Çocukken de şimdi de?

Patates cipsini hep sevdim! Ama şu an çooook azalttım. Kahrolsun aynı yağda 1538 kez patates kızartma yaygınlığı!

Yemeği sevdiğiniz ilginç şeyler?

Çok ilginç bir şey değil aslında ama hiç tüketmeyenlere biraz tuhaf gelebiliyor. Maraş tarhanasından cips yapmışlar, onu pek bir seviyorum. Mado'larda satılıyor yada aktarlarda. İçindeki kekik ve hafif mayhoş tadıyla hoş bir atıştırmalık.

Bunun dışında, sofrada limon varsa genellikle yemeği bitirdikten sonra kaşığımı dolduracak şekilde sıkar, üzerine tuz ilave eder ve çatalımla karıştırıp hop, uydur Mürsel! kıvraklığıyla bir hamlede yutarım.

Türk Mutfağı dışında?

Hamur işini sevdiğim için Balkanlar diyebilirim (börekti, mantıydı:) Yemeklerin kökenlerini pek de bilmem açıkçası ama makarnayı ve pizzayı sevdiğim için İtalyan mutfağını da sayabilirim sanırım.

Yemeyi sevdiğini sağlıksız şeyler?

Ailemin verdiği bilinçle bu konu hakkındaki hassasiyetim çok yüksek. Bu tür yiyeceklere fazla merakım yok. Ama illa ki say derseniz, Jelibon türü şekerler diyebilirim. Bir de salam, sosis gibi işlenmiş et ürünleri. Ve ketçap. Ama tüketim miktarım çok çok sınırlı.

En sevdiğiniz meyve?

Meyvelerle pek aram yok desem:-/ Bu çok kötü, farkındayım. Mor ve oldukça ermiş tatlı eriği çok severim. Bir de altın çilek diye bir meyve var, onu çok severim.


En sevdiğiniz atıştırmalık?

Maraş tarhanası cipsi, Eti Form'un karışık meyveli kepekli bisküvisi.


En sevdiğiniz içecek?

Su! Damacana gibi bir mideyle geziyorum çoğu kez:)
Şalgam suyu, şıra ve bozayı da çok seviyorum.

Sonsuz tane de olsa yiyeceğiniz şey?

İnsan doğasına aykırı;)

Çorbaların kralı?

Patates püresi kullanılarak pişirilen (toz ve hazır çorba değil yani) ve üstüne kaşar ilave edilen domates çorbası.
Ve yayla çorbası.
Ve tarhana çorbası.
Ve işkembe (tuzlama) çorbası.
Ve..... :)  (çorbaseverim:)


Kahvaltıda tercih ettiğiniz şeyler?

Bergama tulum peyniri, sucuklu yumurta, peynirli veya yumurtalı ekmek, bal ve kaymak ikilisi, dere otu ve maydanoz önceliği elinde bulunduruyor.

Açken ben?

Keyifsiz, yorgun ve üşengecim. Bir kuple sinirli de olabilirim;)

Bir keresinde yemek yerken?

Bebekken (sanırım 1 veya 1.5 yaşındayım) sofrayla fazla yakın temas kurup kocaman yoğurt kasesinin içine dalmış, yüzümü gözümü etrafı pek güzel batırmışım. Ve o an beni o ortamdan almak yerine biri beni o şekilde fotoğraflamış:) Muhtemelen babamdır, annemi cinnet haline yaklaştırmış olabilirim zira:) Hala durur o fotoğraf ve çok severim o kareyi.

Benden bu kadar.
elyapımı ve küçük hanımın güncesi blogları da yanıtlarsa mutlu olurum. 
Ama tercih onların tabi;)

6 yorum:

MERVE dedi ki...

mim için çok teşekkür ediyorum, haftasonu unutmazsam mutlaka yazacağım ben de ;)

Gamze Esra Ersöz dedi ki...

Eveeet ben de mantıyı severim.Çorba konusunda da aynı senin gibi düşünüyorum, her çeşit çorbayı severek içiyorum.Mimi yaptığın için teşekkürler :)

deeptone dedi ki...

anaaaa gelin bohçası mı bilmiyom hiç karaköy güllüoğlu mu oleeey gidip yicem :) trileçe tarifi bulursan güzel yaz taam mıı :) ben de yazdan beri yiyom vala :)

birdunyafikir dedi ki...

Merve Hanım; ben de okumak isterim cevapları sizden;)

Gamze Hanım; ben teşekkür ediyorum;)

deeptone; ben yiyiciyim trileçede, yapıcı değilim:) Ama belki bir gün... :)

burcu dedi ki...

Gerçekten annemin evinden yükle dönüyorum , gülümsetti.

birdunyafikir dedi ki...

Yazdan Kalan; aynen öyle. Annemlere zayıf gidip, tombilibu gibi eve dönüyorum:))