3 Haziran 2013 Pazartesi

EKMEĞİN KIRINTISI...


22-24 Mayıs tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezinde gerçekleştirilen Uluslararası Katı Atık, Su ve Atıksu Kongresi’ne katıldım. “Kongre” kelimesini okuyunca aklınızda sıkıcı bir konunun oluşmasını istemem… Ele alınan konular geneli itibari ile hayatımızın içinde hep var olan ama pek çoğumuzun belki de farkında olmadığı konuları içeren noktaları içeriyordu…

Bu sunumlardan bir tanesi oldukça dikkatimi çekti. Sunumu gerçekleştiren Martin Kranert Almanya’dan kongreye katılmıştı. Sunumunda, Almanya’da gerçekleştirdikleri gıda atıklarının israfına yönelik çalışmalardan elde ettikleri bulguları ve önerileri bizlerle paylaştı. Çalışmanın içeriği şöyle; Almanya’da gıda sektörü, tüketim ve gıda atıklarının yıllık tüketim ve oluşturulma miktarları incelenerek ortaya çıkan israfın boyutunu belirlemek ve buna çözüm önerileri bulmak… Çalışmayı yaparlarken dikkatimi en çok çeken nokta atık sınıflandırma biçimleri oldu. Sınıflama şöyle ki;

- Önlenemeyen atıklar (Mesela yemek için patatesi soymamız gerekiyor… Veya diğer meyve sebzeleri…  Bu atıkların kabukları illaki soyuluyor ve bir gıda atığı haline geliyor)

- Kısmen önlenebilir atıklar (Yemek yerken dökülen ekmek kırıntıları bu kapsamda düşünülmüş. Bu durum oldukça dikkatimi çekti çünkü gıda atığını “kırıntı”ya kadar indirgemişler. Harika bir şey! Bizde de ekmek israfından bahsedilir fakat bu durum hiç kırıntı boyutu ile hesaplanmaz… Bütün veya parça olarak israf edilen ekmekler örnek verilir hep… Bir diğer kısmen önlenebilir atık çeşidi olarak da kısmen tüketilmiş, kısmen çöpe gitmiş atıklar bu kategoriye dahil edilmiş)

- Önlenebilir atıklar (Tüketilmeyeceği halde pişirilmiş/hazırlanmış gıdalar yada gıda sektöründe dondurma/taşıma/depolama esnasında ziyan olan gıdalar bu kapsama alınmış)

Bilgilendirici, düşündürücü ve faydalı bir sunumdu… Dünyada her yıl 1.3 milyar ton atık çöpe giderken, bu oran tüketim zincirine giren ürünlerin üçte birine tekabul ederken ciddi anlamda düşünmemiz gerekiyor zaten.

Dinimiz israfın her türlüsünden bizleri men etmiş… Buna somun ekmek de dahil, ekmeğin kırıntısı da… İsraf olayına farklı pek çok pencereden bakılabilir; dini olarak, bilimsel olarak, Afrika’da aç susuz kalan insanlar düşünülerek, vs. Ama ortak nokta, israfı önlemek…


Gerektiği kadar tüketebilmek temennisi ile…

Hiç yorum yok: