Sayfalar

11 Kasım 2013 Pazartesi

KETEN TOHUMU (FAYDA VE ZARAR İLİŞKİSİ)

Keten tohumunu yaklaşık 3 aydır hemen hemen her gün 1 tatlı kaşığı kadar yiyorum.
Neye faydası olduğunu pek bilmiyordum.
Annem aşırıya kaçmamak koşuluyla bu tohumu tüketmenin faydalı olacağını söylemiş, küçük bir kavanoza sığacak kadar tohumu da yemem için vermişti.

Evdeki bittiği için geçen gün aktardan yeniden almaya niyetlendim.
Aktara faydası nedir bu tohumun diye sorunca, hazımsızlık problemine çözüm için yardımcı olabileceğini söyledi.
Yapılması gereken şey çok kolay; sabah aç karnına küçük bir kaseye yoğurt ve bir tatlı kaşığı kadar keten tohumunu koyup karıştırıyorsunuz ve "afiyetle" yiyorsunuz.
Afiyetle kelimesini tırnak içinde yazdım çünkü internette okuduğuma göre tadından hoşlanmayanlar da var.
Bende de durum tam tersi.
Çıtır çıtır minik tohumları yemek bana çok zevkli geliyor:)


Baharatları, bitkileri kullanırken dikkatli olmak lazım.
Ve tabi her şeyde olduğu gibi bunu da kararında kullanmak gerekiyor: Günde 1 tatlı kaşığı kadar.
Ben de keten tohumu hakkında blogda yazmaya karar verdiğimde keten tohumunun iyisini, kötüsünü araştırdım.
(Faydalı bilgi paylaşalım derken -Allah korusun- zararlı olabilecek kullanımlara sebebiyet vermek ve vebal altında kalmak istemem.)

Özetle;

Faydalı olabilecek yönü: 

Kilo vermede yardımcı olabilir (lif yönünden zengin olması sebebiyle)
Omega 3 almanıza yardımcı olur.
Yukarıda anlattığım gibi yoğurt ile aç karnına tüketildiğinde hazıma yardımcı olabilir.
Kan inceltici ve iltihap önleyici özelliği vardır.

Dikkatli kullanılması gereken durumlar:

Gebelik yada emzirme döneminde olan kadınların kullanmaması önerilir (pek çok bitkide olduğu gibi).
Diyabet (şeker) hastalığı olan kişilerde ani şeker seviyesi değişimlerine neden olabilir.
Ham ve olgunlaşmamış tohumlar toksik (zehirli) etki gösterebileceğinden bu tür kullanımdan kaçınmak gerekir.

Detaylı bilgiyi buradan ve şuradan okuyabilirsiniz.

* Fotoğraf internetten alıntıdır.


4 yorum: