Annemler çok güzel yapar bu turşuyu.
Benim ilk denememdi, yine de fena olmadı:)
Malzemeler:
- 4 patlıcan
- 6 biber
- 5 diş sarımsak
- Zeytinyağı
- Tuz
- 4 limon
(Malzemeler kişi sayısı ve damak tadına göre değişiklik gösterebilir elbette...)
İlk olarak patlıcanları alacalı olarak kesip, kesme tahtası üzerinde 2 parmak kalınlığında küçük parçalara ayırdım.
Akabinde ve detayında, biberleri ortadan ikiye bölüp, çekirdeklerini çıkardım. 4 eşit parçaya böldüm.
Bir yandan da biber ve patlıcanları haşlamak için su kaynattım.
İlk olarak biberleri haşladım çünkü patlıcan haşlandığı zaman suya acılığını bırakıyor.
Ayrıca ilk olarak patlıcanı haşlarsak, patlıcanın suya geçen mor rengi yeşil biberleri morartabilir diye düşünüyorum.
Haşlama işlemi devam ederken ağartma dediğimiz usulle dövülmüş sarımsağı ve zeytinyağını yavaş yavaş birbirine yedirdim.
Haşlama işlemi bitince biber ve patlıcanları genişçe bir kaba aldım.
Ağartmayı ve limon suyunu güzelce karıştırıp, haşlanmış sebzelerin üzerine döktüm.
Lezzetlerin birbirine iyice geçmesi için hepsini karıştırdım ve kabın ağzını kapatarak bir müddet beklettim.
Daha sonra üzerine su koydum (Her şey yolunda giderken su koyma işleminde bir aksilik oldu, su biraz fazla kaçtı).
Normalde turşu daha kıvamlı olmalı, su miktarı biraz fazla oldu benimkinde...
Ellerine sağlık hayırlı bayramlar..
YanıtlaSilHepimiz iyi bir bayram geçiririz umarım:)
YanıtlaSilEline sağlık, afiyet olsun.
YanıtlaSilİyi bayramlar
Merhaba :)
YanıtlaSilEllerinize sağlık olsun.
YanıtlaSilBiz bu turşuya, ekşili turşu deriz. Sumak ekşisi ve naneyle tatlandırırız. :) sizin yaptığınızda daha farklı olmuş.
Sevgiler...
Tarifler yöreye göre farklılık gösterebiliyor.
YanıtlaSilSumak ekşisiyle de çok harika olur sanırım.
Ama nane ilginç geldi:)
ellerine sağlk canım :)
YanıtlaSilcok lezzetli gorunuyor ellerinize saglik :) Iyiki blogunuzu kesfetmisim. okurken zewk aliyorum :) guzel paylasimlar icin tesekkurler :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim, sağolun;)
YanıtlaSil